V chirurgickom pavilóne FNsP dnes začali realizovať operačné zákroky

07.02.2012 Prešov

Prešov 7. februára (TASR) - Prešovská Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) začala opätovne realizovať operácie v chirurgickom monobloku, ktorých výkon dočasne pozastavili pre nedeľnú (5.2.) haváriu vodovodného potrubia. \"V spolupráci s Krajským operačným strediskom sme dnes zrušili presuny pacientov a už riešime aj tých pacientov, ktorí potrebujú akútnu starostlivosť,\" informoval dnes novinárov námestník pre lekársko-preventívnu starostlivosť (LPS) nemocnice Slavomír Straka.
Vzhľadom na nutnosť okamžitého uzatvorenia operačných sál došlo počas víkendu k zabezpečeniu súčinnosti s Krajským operačným strediskom a s vedením Univerzitnej nemocnice v Košiciach tak, aby urgentné stavy, vyžadujúce si operačný zákrok, realizovali pracoviská v okolitých nemocniciach.
Podľa Straku FNsP od dnešného dňa začala s operáciami na dvoch sálach a v nasledujúcich dňoch - najneskôr však do konca tohto týždňa, ich plánujú realizovať aj v ďalších troch. \"Zvyšné dve sály sú zatiaľ v zlom stave, odstraňovanie následkov poruchy vodovodu teda potrvá dlhšiu dobu,\" poznamenal Straka.
Operačné výkony, ktoré v týchto dňoch pre haváriu vodovodu a poškodenie vnútorných priestorov nemocnice pozastavili, plánujú realizovať v nasledujúcich dňoch v intenzívnejšom režime. \"V podstate došlo k presunutiu pacientov, ktorí boli objednaní na elektívne operácie. Dohnať to sa budeme snažiť buď zvýšením zmien - zavedením dvojzmennej prevádzky, a zvýšením počtu operačných výkonov. Tú stratu pravdepodobne doženieme v priebehu dvoch, troch týždňov,\" vysvetlil námestník LPS.
Voda z prasknutého potrubia spôsobila FNsP škody, ktorých výška ani rozsah zatiaľ pevne stanovený nie je. Hovorkyňa nemocnice Renáta Koziaková podotkla, že vďaka rýchlemu zásahu personálu nedošlo k poškodeniu prístrojovej techniky. Zároveň zdôraznila, že na ostatných sálach nemocnice operačné zákroky v dôsledku havárie vodovodného potrubia zrušené neboli.
\"Očné oddelenie má vlastné operačné sály v geriatrickom pavilóne, krčné oddelenie má vlastné operačné sály v krčnom pavilóne a aj gynekologické oddelenie či ortopédia má vlastné operačné sály. To znamená, že na týchto oddeleniach k zrušeniu operácií nedošlo, zrušili sme len plánované výkony na 3. poschodí monobloku nemocnice, teda na oddelení operačných sál,\" uzavrela Koziaková.
 

Vyberte región